Kontakt z nami
+48 514 610 004
Facebook
Newsletter
Regulamin

Barolo D.O.C.G Monti

Wino: Barolo D.O.C.G Monti
Producent:
Paolo Monti
Kolor:
czerwone
Region:
Piemont
Smak:
Wytrawne
Szczepy:
Nebbiolo
Rocznik:
2006
Pojemność:
750 ml
Temp. podawania:
18°C
Alkohol:
14,5%
Cena: 195 zł (244 zł)

CHARAKTERYSTYKA: Najwyższej klasy czerwone wino wytrawne, które posiada ogromny potencjał starzenie ok 25-30 lat

KOLOR: Delikatny czerwono-rubinowy

BUKIET:  Bardzo przyjemny, intensywny i owocowy z aromatem dzikich jagód i dzikiej róży, perfekcyjnie miesza się z tradycyjnymi przyprawami

SMAK: Czysty dla podniebienia, suchy i bardzo elegancki, z dobrze zbalansowanymi taninami

JEDZENIE: Najlepiej pasuje do dań z dziczyzny jak również grillowanych mięs. Ponadto, znakomite z gulaszami i do pieczeni. Idealne z serami, zwłaszcza serami pleśniowymi.

SZCZEP: 100% Nebbiolo  

 

 

Winnica: gmina Monforte d'Alba

Powierzchnia: 3 hektary

Wysokość n.p.m. : 400 metrów

Położenie: wschodnie, zachodnie i południowo-wschodnie

Gleba: wapienna-marglowana, bogata w piasek

Gęstość plantacji: 4800 winorośli na hektar

Metoda upraw : tradycjonalny gujot

Wiek winorośli: około 20 lat

 Wino

Plon na hektar: 6500kg

Okres zbioru: pomiędzy 25 września a 20 października

Rodzaj zbioru: ręczny

Fermentacja: stalowa kadź

Temperatura fermentacji: max. 28°.

Okres fermentacji: 8 dni

Malolaktyczna fermentacja(fermentacja jabłacznowo-mleczanowa): tak

Dojrzewanie: 24-30 miesięcy w używanych 17 hektolitrowych beczkach  w  z francuskiego  dębu.

Dojrzewanie w butelkach: 3 miesiące

Realizacja strony www - DevilArt
Jesteś naszym: 213656 gościem