O regionie

TERYTORIUM

Położony na północnym zachodzie, na granicy ze Szwajcarią i Francją i otoczony z trzech stron Alpami, Piemont jest krainą gór. Na inspirującym tle najwyższych szczytów Europy znajdują się doliny, zielone wzgórza i winnice usiane starożytnymi wioskami, pozostawiając miejsce na pola uprawne, pola ryżowe i gospodarstwa typowe dla równin. Stolicą jest Turyn, pierwsza stolica Włoch i miasto, które jest znane na całym świecie ze swoich budynków, muzeów (m. in. egipskiego, Narodowego Muzeum Kina i Muzeum Samochodowego), Całunu Pańskiego, Mole Antonelliana oraz z tego, że jest historyczną siedzibą jednego z największych przemysłu motoryzacyjnego na świecie: Fiata.

KLIMAT

Z wyjątkiem najwyższych partii Alp, Piemont ma klimat typowo umiarkowany, z gorącymi i mglistymi latami oraz zimnym i, wilgotnymi i lekko deszczowymi zimami.

RISOTTO

Piemont oznacza trufle, orzechy laskowe, sery, grzyby, ale również drobne mięsa i kiełbasy, często używane jako nadzienie lub przyprawa do najbardziej znanych dań pierwszych na tym terenie. Fondue i bagna cauda są jednymi z najbardziej charakterystycznych specjałów kuchni piemonckiej, połączonymi z surowymi warzywami lub doskonałymi specjałami, takimi jak trufla Alba.