„Avete Sete?” – Jesteście spragnieni? Będąc w Lombardii musicie odwiedzić Volparę, miejscowość oddaloną od Mediolanu ok. 70km. Zobaczycie tam przepiękne winnice „Terra di Moscato” jak mówią Włosi – czyli najlepszą ziemię pod uprawę moscato na świecie. Na południowym krańcu Lombardii znajduje się niezwykły włoski region urzekający pysznymi winami, zapierającymi dech w piersiach. Powstają tutaj charakterystyczne, szlachetne trunki, które są prawdziwą dumą regionu. Odwiedzając Oltrepo Pavese trafiamy do Volpary gdzie spotykamy L’Aziende Agricole Monterosso, której właścicielem jest Massimo Comaschi. Niezwykle dobre warunki do uprawy winorośli na tym terenie, sprawiły że znajdziemy tutaj wiele ciekawych pozycji o najwyższej jakości. Wśród win białych produkowanych w Cantynie Monterosso możemy wymienić: Riesling, Chardonnay, Moscato – niezwykle aromatyczne, słodkie lekko musujące po prostu wyśmienite. Wina czerwone to bogactwo smaku kilku wybitnych win takich jak: Barbera, Pinot Nero, Bonarda – w kilku wersjach – stołowej, musującej, wytrawnej, półsłodkiej oraz słodkiej, która posiada piękny rubinowy kolor z odcieniami fioletu, na podniebieniu szlachetna o długiej owocowej końcówce.

Uprawą winorośli i produkcją wina zajmują się Massimo i Alfiero Comaschi oraz najbliższa rodzina.