O regionie

Terytorium

Dziki i dziewiczy raj otoczony krystalicznie czystą wodą, między białymi piaszczystym plażami a dużymi zatoczkami. Niekwestionowana królowa
Morza Śródziemnego, Sardynia, zadziwia wyjątkowymi kolorami i zapierającymi dech w piersiach krajobrazami wzgórz, dolin, gór i płaskowyżów. Wiele obszarów archeologicznych jest rozproszonych po całym terytorium – słynne kompleksy nuragiczne, unikalne na skalę światową zabytki, które świadczą o starożytnej i tajemniczej cywilizacji. Wyspa słynąca z piękna przyrody i licznych kurortów turystycznych, takich jak archipelag Costa Smeralda i La Maddalena.

 

Klimat


W całym regionie panuje klimat typowo śródziemnomorski, charakteryzujący się łagodnymi zimami, w których temperatury rzadko spadają poniżej zera, oraz gorącym i suchym latem, w którym występują obficie powyżej 30°C.


Kuchnia

 

Produkty naturalne, prostota i dużo smaku: to są składniki kuchni sardyńskiej. Królem stołu jest z pewnością mała świnka ssąca ugotowana na grillu, w towarzystwie chleba carasau lub guttiau. Nawet morze oferuje swoje specjalności, takie jak homar z Alghero i butelka z Cabras, zrobiona z ikry barszczu, którą można rozkoszować się pokrojoną na plasterki przystawką lub tartą na spaghetti. Wiele serów, głównie z mleka owczego i koziego, wśród których najbardziej znany jest sardyński pecorino, prawdziwy przysmak, który różni się w zależności od obszaru.