O regionie

Terytorium


Położona w północno-wschodnich Włoszech, Wenecja Euganejska rozciąga się od Dolomitów do Adriatyku, przecinając szeroki pagórkowaty pas i równinę splecioną przez rzeki, kanały i deltę Padu. Ale Wenecja Euganejska, region wielowymiarowy, zachowuje również skarby natury, sztuki i tradycji na lądzie stałym. Wyjątkowa jest jego różnorodność krajobrazów: Dolomity, jezioro Garda, długie i piaszczyste plaże usiane nadmorskimi kurortami. Miłośnicy Werony Romeo i Julii, Karnawału Weneckiego i Ogrodu Botanicznego Padwy czynią region Veneto regionem pełnym światowej sławy doskonałości.


 

                                                    Klimat


Od zimnego klimatu Dolomitów do łagodnego klimatu wybrzeża Adriatyku, Veneto podsumowuje wszystkie zróżnicowane temperatury w Europie. Klimat Wenecji Euganejskiej jest

subkontynentalny, ale z czynnikiem łagodzącym, jakim jest morze i łańcuch Alp chroniący je przed północnymi wiatrami, jest na ogół umiarkowany.

 

Kuchnia


Chociaż różni się znacznie w zależności od prowincji, kuchnia
regionalna opiera się na pewnych wspólnych składnikach: ryżu, warzywach, a przede wszystkim na polencie. Ta ostatnia, uwielbiana przez mieszkańców, jest lubiana jako dodatek do dań mięsnych, rybnych i serowych. Charakterystyczne dla tego regionu są czerwona cykoria z Treviso i sery z płaskowyżu Asiago. Wśród typowych dań kuchni lagunowej mamy risotto z rybami i baccalà mantecato alla vicentina. Specjalnością Wenecji jest duszony węgorz. Wiele z nich to typowe desery, w tym pandoro z Werony, które stało się narodowym przysmakiem. Wenecja Euganejska szczyci się również bogatą i drobną produkcją czerwonych i białych win, win słodkich i win musujących.